Rabu, 23 Julai 2014

Ketahui Fakta-Fakta Tentang Kemiskinan



Poverty Facts
Ketahui fakta-fakta tentang kemiskinan dan bagaimana ia memberi kesan kepada kanak-kanak yang memerlukan dan keluarga mereka. Di seluruh dunia 600 juta kanak-kanak yang hidup dalam kemiskinan yang melampau. Kos untuk membasmi kemiskinan dunia dianggarkan pada 1 peratus daripada pendapatan global. Hampir separuh dunia - lebih daripada 3 bilion orang - hidup dengan pendapatan kurang daripada $ 2.50 sehari. Yang termiskin 40 peratus daripada penduduk dunia menyumbang 5 peratus daripada pendapatan global.
1.6 bilion orang - satu perempat daripada manusia - hidup tanpa elektrik. 6.9 juta kanak-kanak di bawah usia lima tahun meninggal dunia pada tahun 2011, hampir 800 setiap jam. Kadar tertinggi kematian kanak-kanak masih di sub-Sahara Afrika - di mana 1 dalam 9 kanak-kanak meninggal dunia sebelum umur 5 tahun. Bilangan di bawah lima kematian di seluruh dunia telah menurun daripada lebih daripada 12 juta pada 1990-6900000 pada tahun 2011. Hampir 19,000 kanak-kanak di bawah lima meninggal dunia setiap hari pada tahun 2011. Di peringkat global, empat pembunuh utama kanak-kanak di bawah umur 5 tahun adalah radang paru-paru (18 peratus), penyakit cirit-birit (15 peratus), komplikasi kelahiran pramatang (12 peratus) dan asfiksia kelahiran (9 peratus). 58 peratus kematian pada kanak-kanak di bawah umur lima adalah disebabkan oleh penyakit berjangkit. Pada tahun 1981, 52 peratus daripada penduduk dunia hidup dalam kemiskinan (ditakrifkan sebagai hidup di $ 1,25 atau kurang sehari.) Data daripada Bank Dunia yang dikeluarkan pada bulan Februari 2012 anggaran bahawa 22 peratus daripada orang-orang hidup dalam kemiskinan melampau.

India merupakan negara dengan bilangan tertinggi di bawah lima kematian. Setiap hari, kira-kira 800 wanita mati akibat punca-punca yang boleh dicegah berkaitan dengan mengandung dan melahirkan anak.


Sumber: Children and Poverty Web

Ketahui Bahayanya Penggunaan Lemak Trans Tiruan



Penggunaan lemak trans tiruan atau minyak separa hidrogenasi iaitu minyak yang dihasilkan dengan menambah gas hidrogen kepada minyak sayuran cecair. Penggunaannya adalah meluas di seluruh rantaian pengeluaran makanan di dunia dan industri perkhidmatan. Industri makanan lebih suka menggunakan trans-lemak  kerana ia adalah murah, ia meningkatkan jangka hayat produk makanan, menggalakkan kestabilan rasa dan memperbaiki tekstur makanan. Lemak trans tiruan biasanya ditemui di lelemak, marjerin, makanan goreng segera, makanan yang dipanggang dan makanan ringan (Eckel et al. 2007). Tetapi berapa banyak yang kita benar-benar tahu tentang lemak trans tiruan?

Baik, kita tahu bahawa ia mempunyai nilai kalori yang sama seperti lemak yang lain, namun mereka yang makan makanan yang mengandungi lemak trans tiruan meningkatkan risiko mendapat penyakit kardiovaskular (CVDs) seperti penyakit jantung dan strok kerana ia menimbulkan kolesterol tidak baik dan mengurangkan kolesterol baik (Mozaffarian et al. 2006). Oleh itu lemak trans tiruan adalah lebih buruk daripada lemak tepu, yang meningkatkan kedua-dua kolesterol baik dan buruk. Persatuan Perubatan Amerika baru-baru ini telah menyokong cadangan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan untuk menghapuskan lemak trans tiruan dari Amerika Syarikat bekalan makanan (AMA 2013).

Sesetengah negara (seperti Denmark dan Switzerland) baru-baru ini juga berusaha untuk menghapuskan lemak trans tiruan daripada bekalan makanan mereka. Apa yang kita tidak tahu ialah kesan mengharamkan lemak trans tiruan kepada kesihatan awam. Di dalam pembentangan kertas pelaporan baru-baru ini (Restrepo dan Rieger 2014), menjelaskan  hakikat bahawa antara 2007 dan 2011, New York City dan enam jabatan kesihatan daerah lain melaksanakan pengharaman trans-lemak dalam semua perkhidmatan makanan yang memerlukan permit untuk  perkhidmatan makanan.

"Ini membolehkan kami untuk menilai sama ada penggunaan tiruan trans-lemak mempunyai kesan sebab dan akibat ke atas kesihatan dan kadar kematian CVD kardiovaskular. "Hasil daripada mandat dasar ini, penggunaan variasi dalam kandungan lemak trans tiruan dalam bekalan makanan tempatan di 11 daerah-daerah New York, , didapati bahawa pengharaman lemak trans menyebabkan pengurangan 4% kematian berpunca daripada penyakit kardiovaskular. Kami juga mencari bukti bahawa pengurangan kadar kematian yang disebabkan oleh larangan trans-lemak yang kebanyakannya dipacu oleh individu yang mempunyai risiko yang paling besar mati akibat penyakit jantung".

SUMBER: Web WORLD ECONOMIC FORUM

Awalan meN-

Munsyi Md Rasul bin Haron@Amatara Bahagian Matrikulasi 30 Jun 2022 Panduan Bahasa PROSES PENGIMBUHAN 2) Awalan meN- fungsi pengg...