Ahad, 20 November 2011

Guru, Pelajar dan Masyarakat: Air dicincang tidak akan putus




Wajarlah golongan guru menyahut cabaran mengangkat martabat pendidikan dengan cara menunaikan amanah penuh ikhlas mentarbiah anak bangsa supaya lahir insan kamil yang luhur akal budi serta berpengetahuan tinggi memakmurkan negara.
Bagi pelajar dan masyarakat pula, hargailah pengorbanan guru serta elakkan suasana yang boleh mencetuskan ketegangan dalam hubungan antara guru, murid dan masyarakat. Sikap menghormati guru dapat mengeratkan hubungan guru, murid, ibu bapa dan masyarakat. Justeru apabila guru sudah berusaha sedaya mungkin menunaikan tanggungjawab dengan ikhlas, pelajar pula perlu ikhlas menuntut ilmu kerana dengan cara itu akan memudahkan proses pembelajaran.
Guru teruskan perjuangan menabur ilmu dan anak murid berusaha menimba pengetahuan di bawah bimbingan guru sementara ibu bapa hendaklah memantau perkembangan pendidikan. Apabila semua berfungsi dengan baik, cabaran mendepani sistem pendidikan akan dapat diatasi.

PETUA BERGUNA MELAYU LAMA MENGENAI MASAKAN




• Mengekalkan Kesegaran Sayuran
Sayuran yang disimpan didalam peti ais beberapa hari akan hilang kesegarannya. Cubalah rendamkan sayuran tadi di dalam air yang dicampurkan dengan sedikit cuka selama beberapa minit dan hasilnya juga akan menghilangkan kekotoran pada sayuran tadi.



 Mencuci Kerang Dengan Mudah

Supaya mudah mencuci kerang, masukkan hampas kelapa bersama kerang didalam besen dan gaulkan bersama sedikit air. Tunggu beberapa ketika dan hasilnya kerang tadi akan bersih dan putih. 

 Jemput-jemput  Sentiasa Lembut

Bancuh adunan jemput-jemput dengan air suam. Kemudian goreng seperti biasa. Hasilnya jemput-jemput anda akan sentiasa lembut, walaupun setelah ianya sejuk.

•  Menghilangkan Pahit Peria

Untuk menghilangkan pahit peria, cuba potong peria dan rendam didalam air berisi garam halus. Setelah lebih kurang 25 minit, toskan dan sedia untuk dimasak.

•  Ikan Tidak Melekat Dikuali

Ketika menggoreng ikan, perap ikan bersama asam gelugur. Kemudian goreng asam gelugur hingga hitam diikuti ikan. Hasilnya, ikan tidak melekat lagi. 


•  Tauhu Tidak Melekat Dikuali 
Tauhu akan melekat jika digoreng. Taburkan garam halus pada permukaan atas dan bawah tauhu sebelum digoreng. Hasilnya, tauhu tidak melekat lagi. 

•  Membersihkan Perut Lembu
Untuk memutihkan perut lembu, rendam dan gaulkannya dengan bancuhan kapur sirih berserta rincikan daun pisang atau daun lalang. Lakukan beberapa ketika sebelum dibilas dengan air bersih. 


• Santan Tidak Berbau dan Tahan Lama

Bagi puan yang bekerja atau suri rumah mungkin bermasalah apabila santan  diperah terlebih banyak. Untuk memastikan ia tidak berbau dan tahan lama masukkan dua/tiga cili padi kedalam santan dan simpan di dalam peti sejuk,  insya-Allah santan tidak berbau dan tahan lama


• Segarkan Taugeh

Taugeh akan menjadi segar walaupun berhari-hari sekiranya anda mencampurkan  perahan air limau nipis ke dalam air tempat anda merendamkan taugeh. Tetapi  pastikan anda menukar airnya setiap hari.


• Hilangkan Kesan Bau Papan Pemotong 

Adakalanya kita menghadapi masalah unutk menghilang bau hanyir pada papan pemotong. Ambil sebiji limau nipis & kemudian di potong dua. Sapukan  limau tersebut pada permukaan papan pemotong. Hasilnya bau yang terdapat pada papan pemotong akan hilang.

• Masakan Termasin
Untuk mengatasi masalah ini, cubalah beberapa petua yang dicadangkan ini :-

  1. Setelah gulai mendidih, tutup api dan periuk. Biarkan beberapa minit.
  2. Kemudian basuh tudung periuk tetapi jangan dikeringkan. Tutup semula masakan tadi. Rasa masin akan hilang dengan sendirinya.
  3. Potong dua atau tiga biji kentang berbentuk dadu. Masukkan ke dalam masakan termasin. Setelah kentang itu lembut, keluarkannya semula.

    •  Merasa Makanan di Bulan Puasa 
    1. Ketika di bulan puasa agak sukar untuk kita menentukan rasa garam atau gula. Cara yang paling mudah ialah dengan meletakkan setitik kuah di atas kuku ibu jari tangan anda. Jika didapati bulatan itu berbentuk kecil dan kemas bermakna telah cukup rasanya.
    2. Letakkan setitik kuah di atas jari tangan anda. Jika kuah tersebut tidak meleleh, tandanya sudah cukup manis

      • Memutih Nasi

      Letakkan satu sudu kecil air limau nipis pada nasi yang hendak dimasak.
      • Memasak Nasi yang Mentah
      Isi air di dalam cawan dan letakkan di dalam periuk yang berisi nasi. Tutup periuk dan perlahankan api hingga nasi masak.

      • Mengelakkan Nasi Hangit
      Nasi yang dimasak akan menjadi kurang enak jika didapati hangit. Caranya, sebelum memasak nasi, masukkan satu sudu kecil marjerin ke dalam periuk. 


      •  Mengelakkan Bau Hangit Nasi
      1. Masukkan beberapa tangkai cili kering dan tutup dengan daun pisang. Bau hangit akan hilang.
      2. Ambil kulit bawang, cuci dan masukkan ke dalam periuk nasi yang hangit tadi dan tutupkan
      3. Ambil daun pandan, masukkan ke dalam mangkuk dan letakkan pada tengah-tengah nasi yang hangit.

        •  Nasi Lambat Basi
        1. Ketika menanak nasi, masukkan dua hingga tiga kuntum bunga cengkih beserta secubit garam halus.
        2. Basuh beras hingga beras kelihatan putih. Masukkan air dan barulah ditanak seperti biasa.
        •  Nasi Lembik 
        Anda mungkin tidak suka makan nasi lembik. Untuk mengelakkan pembaziran, cubalah atasinya dengan cara ini. Masukkan dua bij telur ayam ke dalam periuk nasi. Biarkan seketika, hasilnya nasi akan kering dengan sempurna.

        • Menyukat Air Untuk Beras
        Basuh beras seperti biasa. Masukkan ke dalam periuk. Sukat beras tersebut dengan jari. Kemudian masukkan air pula yang jumlahnya sukatannya sama dengan sukatan beras.

        • Memilih Telur 

        Pilihlah yang segar dan tidak retak. Kulitnya kesat. Apabila digoncang dalamnya padat.
        • Mengelakkan Telur Rebus Pecah
        1. Didihkan dahulu air dengan garam. Kemudian masukkan telur ke dalam air.
        2. Masukkan telur ke dalam plastik yang berlubang atau bekas plastik yang berlubang sebelum memasukkan bekas/plastik ke dalam periuk.
          •   Menghilangkan Hanyir Telur Goreng 
          1.      Masukkan beberapa titis air asam limau ke dalam telur. 
          2.      Kacau sehingga rata selepas itu barulah digoreng.
          •  Telur Tahan Lama
          1. Bersihkan kesemua telur. Lapkan sehingga kering. Kemudian simpan telur dalam bekas yang berisi beras pulut. Nescaya telur tahan lama.
          2. Susunkan telur secara menonggeng (yang runcing di bawah) agar lebih tahan lama.


          •  Kacang Bendi Tetap Segar


          Didihkan air panas dan masukkan satu sudu kecil minyak masak. Kemudian rebuslah kacang bendi tanpa memotong mana-mana bahagian untuk mengelakkan ia dari berlendir. Tetapi, jangan merebus terlalu lama.
          •  Menyegarkan Sayuran Berdaun
          1. Hiris sayur-sayuran itu terlebih dahulu dan masukkan dalam beg plastik. Kemudian simpan ia di dalam peti sejuk. Cara ini akan membuat sayur-sayuran itu segar selama seminggu.
          2. Rendam dua helai kertas kosong berwarna putih di dalam air selama dua atau tiga minit.Kemudian bungkus sayur-sayuran itu dengan kertas tersebut sehingga tidak kelihatan daunnya. Masukkan atau balutkan pula dengan plastik yang lembab. Kesegaran sayur akan bertahan selama 3 atau 4 hari. Cara ini sesuai bagi mereka yang tiada peti sejuk.
          •  Menyegarkan Timun, Lobak Merah dan Kobis 

          Potong bahagian atas sayur-sayuran tersebut. Sapukan sedikit garam dan minyak kelapa. Kemudian simpan di dalam peti sejuk. Jeruk Sawi Buatan Sendiri
          1. Sawi dipotong, dicuci bersih dan dijemur selama 4 jam.
          2. Gaulkan dengan garam dan biarkan semalaman.
          3. Keesokkan harinya, tuangkan air beras ke dalam sawi tadi. Kemudian peramkan beberapa hari.

          •  Memilih Sayur - Sayuran
          1. Kobis : Pilih jenis yang ringan dan rongganya besar-besar.
          2. Sawi : Pilih sawi yang berdaun lebar tetapi batangnya kecil.
          3. Timun : Pilih timun yang lurus dan pangkalnya kurang warna hijau tua.
          4. Tomato : Pilih tomato yang warnanya kehijau-hijauan sedikit.
          5. Ubi Keledek : Pilih buah yang lurus dan bersih kulitnya.
          6. Bendi : Pastikan hujungnya lembut.

          •   Cara Menghilangkan Bau Hamis Daging Kambing

          Setelah dihiris daging itu, lumurkan dengan sedikit tepung gandum dan biar selama 20 min. Bersihkan kemudian lumurkan pula dengan jus limau nipis atau lemon biar rata (tidak perlu terlalu banyak). Biar 30 min kemudian bersihkan dan sejatkan hingga daging betul-betul kering. Anda boleh juga masukkan 2-3 helai daun pandan di dalam masakan untuk menambahkan bau harum

          •  Cili Mesin Boleh Tahan Lama
          Cili kering yang telah dimesin jika mahu disimpan lebih lama di dalam peti sejuk supaya tidak bercendawan. Setelah dimesin, cili tersebut hendaklah dipanaskan dengan memasukkan sedikit garam halus. Panaskan hingga kering airnya. Setelah sejuk masukkan ke dalam bekas bertutup dan bolehlah disimpan di dalam peti sejuk.

          •  Kurangkan Ulat Beras (Bubuk)

          Jika beras disimpan lama, tentu banyak bubuk akan ditemui di dalamnya. Untuk mencegahnya ambil daun limau nipis dan masukkan ke dalam beras yang disimpan. Selepas itu alaskan selapis lagi dan taruhkan beras di atasnya. Buat beberapa lapis. Hasilnya beras anda tidak lagi di serang oleh bubuk.

          •  Menghilangkan Lendir Pada Ubi Keladi
          Caranya, kupas ubi keladi dan potonglah mengikut keperluan masakan. Sediakan bekas yang berisi air yang telah dicampurkan dengan satu sudu teh kapur (makan) sirih. Masukkan ubi keladi berkenaan dan basuhlah sehingga lendir-lendir berkurangan. Toskan dan bilas denga air bersih.

          •  Mengatasi Rasa Pahit Buah Peria
          Hiris buah peria mengikut keperluan masakan. Kemudian gaulkan buah peria yang telah dihiris itu dengan garam kasar. Biarkan selama 5 minit. Selepas itu cuci buah peria tersebut beberapa kali dengan air bersih sebelum dimasak. Hasilnya buah peria yang telah dimasak itu tidak akan berasa pahit apabila dimakan.

          •  Agar Sayuran Celur Kelihatan Segar

          Caranya, campur sedikit minyak masak ke dalam air yang digunakan untuk merebus, sebelum sayur-sayuran dicelur. Setelah dicelur, toskan sayuran dari air rebusan dan hidang. Sayur-sayuran tersebut akan sentiasa nampak segar dan berkilat.

          •  Mematikan Ikan Keli
          Mematikan ikan keli dengan cara mengetuknya akan menyebabkan isi ikan tersebut rosak. Cara yang paling mudah, masukkan secamca besar garam ke dalam bekas ikan keli dan biarkan lebih kurang 15 minit. Ikan tersebut akan mati. Selamat mencuba .

          •  Melemakkan Masakan Pulut

          Untuk menyedapkan pulut yang dimasak. Caranya, rendam pulut semalaman kemudian masak denga air kelapa.

          •  Menanggalkan Kerak

          Caranya, rebus kulit kentang di dalam bekas yang mengandungi kerak tersebut selama beberapa minit. Setelah air panas, kerak tersebut akan tanggal dengan sendirinya.

          •  Harumkan Bawang Tumis

          Bagi menaikkan bau wangi ketika menumis bawang putih pastikan bawang putih itu dicincang dahulu. Untuk bawang merah pula, masukkan sedikit garam ketika menumis. Pasti wangi baunya .

          • Hilangkan Hanyir Ikan Keli

          Rendamkan ikan keli yang sudah disiang ke dalam air sagu lebih kurang 5 - 10 minit. Selepas itu basuh ikan keli tersebut dengan air bersih. Ikan keli tersebut tidak akan berbau hanyir apabila dimasak.

          • Mengurangkan Rasa Pedas Cili
          Sebelum cili hijau, cili padi atau cili merah dimasak gulai, bukan sahaja tampuknya perlu dibuang tetapi bahagian hujung cili juga harus dibuang jika hendak mengurangkan rasa pedas apabila dimakan.

          •  Mengelakkan Pedih Mata Ketika Mengupas Bawang
          Untuk mengatasi masalah pedih mata ketika mengupas bawang. Simpan bawang yang hendak digunakan di dalam peti sejuk beberapa jam sebelum digunakan.
          Bawang akan lebih mudah dan cepat disiangkan selepas dikeluarkan dari peti sejuk.
          atau; pedih mata boleh juga dielakkan dengan cara mengupas bawang di dalam air.
          •   Merangupkan Kentang Goreng
          Caranya, setelah dikupas kulit, dibasuh dan dipotong, gaulkan kentang tersebut dengan garam secukupnya sehingga rata. Kemudian masukkan kentang tersebut ke dalam bekas yang berlubang seperti penapis santan dan toskan 1 - 2 jam hingga kentang kering. Selepas itu gorenglah kentang tersebut menggunakan minyak yang banyak di atas api sederhana agar betul-betul rangup. Pasti rangupnya seperti yang dibeli dari kedai makanan segera.

          CERITA MAT REMPIT





          Teknik menunggang
          Teknik menunggang juga diperhatikan dan berubah dari semasa ke semasa. Semakin bahaya, semakin mendapat tepukan penonton dan mereka berasa bangga menjadi juara. Teknik itu seperti willi, baring, berdiri dan sebagainya.

          Cabaran
          Jalan yang mencabar ialah di selekoh berbahaya, jalan berlubang, berair, berlumba melawan arus, tanpa lampu depan dan menerima cabaran rakan-rakan, musuh dan orang ramai.

          Sanggup mati katak
          Mereka sanggup cedera parah malah berani mati katak ketika berlumba. Ketika berlumba, mereka akan pejam mata, lampu motosikal ditutup dan menunggang motosikal melawan arus jalan raya. Pastinya mereka di bawah pengaruh dadah sintetik seperti syabu dan ice. Ketika berlumba mereka terbayang 'ular' atau musuh 'alien' yang perlu ditentang habis-habisan. Mereka ditugaskan untuk menjadi hero membunuh musuh. Mereka tidak ada perlindungan diri seperti kasut, seluar tebal , lapik lutut, topi keledar mahupun insurans nyawa.

          Sekatan jalan raya
          Sekatan jalan raya oleh polis trafik lebih menyeronokkan. Mereka akan berpatah balik melawan arus jika ada sekatan polis. Ada juga yang merempuh sekatan jalan raya. Polis trafik yang bersenjata pistol dan kayu cota tidak dipedulikan. Ibu bapa dan masyarakat akan menyalahkan polis jika bertindak kasar seperti menendang motosikal yang bergerak laju. Ada juga kes polis yang membaling kayu pada tayar yang bergerak laju untuk melarikan diri. Usaha polis trafik mengadakan sekatan jalan raya dan mengawasi pergerakan mat rempit seolah-olah diperlekehkan sehingga ada yang berani merempuh sekatan yang diadakan. Kelicikan mat rempit mengenal pasti jalan-jalan yang selamat juga menyebabkan golongan ini mendabik dada kononnya mereka bijak melarikan diri daripada pengawasan pihak berkuasa. Malahan, anggota polis sendiri pernah menjadi mangsa tindakan melulu mat rempit di mana ada anggota polis yang pernah cedera dan terkorban dalam operasi terhadap mat rempit.

          Ganjaran
          Biasanya mat rempit terdiri daripada remaja belasan tahun yang masih bersekolah , menggunakan motosikal ibu bapa atau abang-abang mereka. Mereka menunggang motosikal tanpa lesen memandu yang sah. Mereka bersaing sesama sendiri dan ada kalanya mendapat 'hadiah' berbentuk wang dan gadis bohsia sebagai taruhan. Bagi menambah kelajuan motosikal, piston, brek, handle, tayar dan lain-lain diubahsuai.

          APLIKASI TURISAN LASER KEKANG PEMALSUAN MYKAD




          KUALA LUMPUR: Aplikasi imej turisan (torehan) laser pada MyKad versi baru yang akan diperkenalkan mulai 1 Januari depan dijangka mampu mengekang kegiatan pemalsuan dokumen pengenalan diri itu.


           
          Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Mahmood Adam, berkata teknologi keselamatan itu yang termaju pernah dibangunkan untuk kegunaan dokumen pengenalan diri di Malaysia, amat sukar dipalsukan sekali gus memberikan versi baru MyKad lebih kelebihan berbanding versi digunakan kini.
          Selama dua tahun kementerian menjalankan pelbagai kajian bagi meningkatkan kualiti MyKad, terutama ciri keselamatannya melalui aplikasi imej turisan laser pada nama dan nombor pengenalan diri pemiliknya. Teknologi Jerman ini membolehkan pihak berkuasa mengenalpasti ketulenan dokumen itu (MyKad) dalam tempoh singkat tanpa pemeriksaan terperinci, malah dengan melihat sekali imbas saja.
          Keputusan memperkenalkan MyKad baru adalah berikutan maklum balas terhadap rungutan orang ramai sebelum ini mengenai kualiti dokumen pengenalan diri itu yang didakwa mudah rosak, selain menjadi sasaran sindiket pemalsuan hingga dikhuatiri mengancam keselamatan negara.
          MyKad terbaru ini menepati piawaian antarabangsa, terutama dari segi spesifikasi ketebalan, panjang, lebar dan kedudukan cip pintar digunakan, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menetapkan standard lebih tinggi dari segi pengujian cip pintar dan keadaan fizikalnya.
          Bagaimanapun, penggantian kepada MyKad baru tidak diwajibkan kepada pengguna MyKad sedia ada, tetapi menggalakkan orang ramai menggantikannya sebagai langkah keselamatan. Bagaimanapun, kerajaan sedang mempertimbangkan penggunaan ciri keselamatan MyKad terbaru itu untuk semua dokumen pengenalan apabila tiba masa sesuai.
          Berita Disunting Daripada Sumber : Berita Harian

          RM 100-Amanah anak



          Pembaca yang dirahmati Allah SWT,


          Ibu bapa dinasihatkan agar ‘amanah’ menggunakan wang bantuan persekolahan RM100 yang diberikan oleh kerajaan.
          Wang tersebut tidak seharusnya disalah guna untuk tujuan lain selain digunakan membeli peralatan sekolah anak-anak sebelum mereka memasuki sesi persekolahan tahun depan. Duit (RM100) itu untuk membeli baju, seluar, beg, buku dan peralatan lain anak kita sebelum mereka memulakan persekolahan tahun depan.

          Jadi, jangan pula kita (ibu bapa) pecah amanah menggunakannya untuk membeli barang lain untuk diri kita sendiri sehingga lupa tujuan asal kerajaan memberi wang tersebut kepada anak kita. Matlamat kerajaan mengagihkan wang tersebut adalah mengurangkan beban ibu bapa dalam membuat persiapan awal persekolahan anak mereka.

          Selain itu, ibu bapa digesa untuk membuat ‘pelaburan’ bijak dengan memberi pendidikan kepada anak-anak mereka. “Jika kita meninggalkan harta kepada anak-anak, harta itu akan sedikit demi sedikit akan habis, namun jika kita labur anak kita dengan ilmu pengetahuan yang tinggi, ia tidak akan habis sampai bila-bila. Itulah pelaburan yang terbaik untuk masa depan anak kita,”.
          Didikan awal anak-anak dalam membentuk arah tuju mereka amat penting bagi memastikan kejayaan dapat dicapai. Usaha dan disiplin sebagai ibu bapa menjaga dan memberi pendidikan yang sempurna kepada anak-anak mereka amat penting kerana tanpa perkara itu nasib anak kita pada masa hadapan mungkin tidak berubah. 


          GURU TIDAK MAHU IMBUHAN TETAP PERUMAHAN DIPOTONG



          KUALA LUMPUR - Kementerian Pelajaran semalam menjelaskan antara faktor menyebabkan kekosongan kuarters perguruan adalah kerana guru tidak mahu kehilangan imbuhan tetap perumahan (ITP).

          Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong memberitahu bahawa kerajaan memberi ITP kepada guru bagi memastikan kebajikan terjaga dan prestasi kerja mantap.

          “Kita bagi ITP dan elaun sara hidup kepada guru, tetapi bagi yang tinggal di kuarters perguruan, mereka tidak akan menerima ITP ini. “Kalau yang tinggal di Padang Terap, mungkin mereka boleh sewa sebuah rumah yang harganya lebih kurang RM300 sebulan, jadi mereka memilih tinggal di luar bagi mengelakkan ITP dipotong,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Mohd Nasir Zakaria (Pas-Padang Terap).

          Ka Siong berkata, jumlah ITP yang diterima guru di negara ini berdasarkan gred iaitu guru gred DG41 menerima RM300; guru bergred DG44 (RM400) dan guru bergred DG48 (RM550).

          “Jika mereka tinggal di kuarters guru, kementerian akan memotong separuh daripada jumlah ITP yang mereka terima, jadi inilah faktor menyebabkan guru memilih menyewa daripada tinggal di kuarters perguruan,” katanya.

          Dasar 9 Jam Tak Jadi






          Projek perintis guru-guru bertugas selama sembilan jam sehari yang dicadangkan untuk dilaksanakan di Melaka, Sarawak, Pahang dan Johor tidak akan diteruskan.
          Mengumumkan perkara itu, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, langkah itu diambil bagi memberi ruang kepada kerajaan menilai dan meneliti terlebih dahulu hasil laporan kajian daripada projek dimulakan di Melaka.
          “Kita tidak mahu perkara itu diteruskan secara perintis tanpa guru sendiri memahami tujuan di sebaliknya. Mungkin banyak pihak yang tidak faham apakah matlamatnya sehingga ada tanggapan bahawa ia menambah beban dan menyulitkan kerja guru atau tanggungjawab guru.
          “Sebab itu, saya telah memaklumkan kepada Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam agar kajian ini tidak diteruskan,” katanya kepa-da pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan para pemimpin Barisan Nasional Labuan di bilik orang kenamaan di Lapangan Terbang Labuan di sini semalam.
          Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian ketika diminta mengulas reaksi pelbagai pihak yang tidak bersetuju dengan cadangan projek perintis guru-guru bertugas selama sembilan jam sehari diteruskan kerana menurut mereka ia amat membebankan kerja guru.
          Beliau berkata, tanggapan projek itu membebankan guru adalah tidak tepat kerana ia merupakan satu program yang dibuat untuk memantapkan profesion perguruan di negara ini yang diputuskan oleh jawatankuasa yang dipengerusikan bersama oleh Ketua Setiausaha Negara, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam dan Ketua Pengarah Pelajaran. — Bernama


          TEMUDUGA PELANTIKAN KE JAWATAN PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH GRED DG41 DARI KALANGAN PELATIH DI INSTITUT PENDIDIKAN GURU YANG TAMAT PENGAJIAN PADA NOVEMBER 2011






          Temu Duga Pelantikan Ke Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah Gred DG41 Dari Kalangan Pelatih Di Institut Pendidikan Guru Yang Tamat Pengajian Pada November 2011.

          Awalan meN-

          Munsyi Md Rasul bin Haron@Amatara Bahagian Matrikulasi 30 Jun 2022 Panduan Bahasa PROSES PENGIMBUHAN 2) Awalan meN- fungsi pengg...